| Tytuł: | Drenaż limfatyczny |
| Autor: | DANMAS 8.4.2010, 13:15 |
| chciałbym sie dowiedzieć jaka jest róznica pomiedzy Drenażem Limfatycznym A Manualnym Drenażem Limfatycznym czy ktoś może mi to ojaśnić? | |
| Autor: | massagewarsaw 16.4.2010, 10:05 |
| do drenazu limfatycznego zalicza sie rowniez bandazowanie czy rajstopy uciskowe, rowniez ulozenie ciala ulatwiajacego splyw limfy. W przypadku liposakcji z korpusu ciala uzywa sie jeszcze elastycznych gorsetow zapobiegajacych gromadzeniu limfy pod skora. tylko o uszy obilo mi sie od jednego z klijentow mechaniczne drenowanie, za pomoca jakiegos urzadzenia - nie wiem o tym. | |
| Autor: | mm 2.1.2012, 23:30 |
| Danmas - manualny drenaż limfatyczny jest jedną z technik drenażu, jak sama nazwa wskazuje wykonuje się go manualnie czyli ręcznie, jest powierzchniowy. Innym rodzajem jest drenaz pneumatyczny, wykonywany specjalnym urządzeniem z wielokomorowymi mankietami napełnianymi sekwencyjnie powietrzem pod ciśnieniem. massagewarsaw - bandażowanie nie jest drenażem limfatycznym, jest kompresją, elementem kompleksowej terapii przeciwzastoinowej wykonuje się je po zastosowaniu drenażu. | |

Skóra naczynkowa
Skóra naczynkowa charakteryzuje się zgrupowanymi na jej powierzchni plamkami o fioletowym, czerwonym lub niebieskawym zabarwieniu. Znamienia naczyniowe mogą być widoczne u małego dziecka, już po narodzeniu, lecz mogą też rozwijać się w okresie dorastania.
Żylaki powstają, gdy zastawki żylne tracą szczelność, odginając się w dół lub do góry. Ich rozszerzenie wywołuje obrzęk tego odcinka żyły. Żylaki pojawiają się najczęściej na łydkach i wyglądają jak sieć poskręcanych, sinych niteczek, miejscami nieco napuchniętych.
Zmarszczki
Pierwsze zmarszczki pojawiają się już pomiędzy 25, a 30. rokiem życia. Są to zazwyczaj zmarszczki mimiczne. Są one widoczne tylko od linii nosa do ust, na czole. Pojawiają się również pierwsze zmarszczki pod oczami.